Om gården

Kanske skulle man hellre kalla det Björketorp Slott, för pampigare boningshus är det få bönder som kan skryta med.

Gården har faktiskt nominerats till LRF:s pris för Sveriges bästa gårdsmiljö. Den stora framgången kom 2011 då gården fick det mycket hedersamma priset "Sveriges Bästa Arbetsmiljö".

1909 köptes gården av nuvarande ägaren Per Brunbergs farfar Fredrik. 1945 efter kriget tog Pers pappa Gunnar över, och 40 år senare var det dags för Per att ta över gården.

1998 hände sen det som inte får hända. En katastrofal brand ödelade stora delar av gården. Men ödets nyck gjorde att boningshuset, liksom nästan alla djur gick att rädda. Idag är de nedbrända byggnaderna uppbyggda och på gården råder full aktivitet.

Ekologisk mjölkproduktion, skog och glassproduktion är huvudsysslorna men mycket tid går också till familjens stora hästintresse. Framförallt handlar det om amerikanska quarterhästar, den ras som användes av "vilda västerns" cowboys. Och även på Björketorp händer det att man tar hästarna när man ska ut och se till korna i hagen.

Varje år står gården också som värd för ett stort antal besök. Här passerar också 30-50 PRAO-elever om året, liksom praktikanter från lantbruksgymnasier och universitet från hela världen samt en del ungdomar som haft en lite svårare start på livet.

Välkomna till Björketorps Gård och se en levande gård och riktiga bönder. Träffa våra kor och hästar och naturligtvis alla vi som jobbar här. Vår egna glass står så klart i centrum, producerad av mjölk från gårdens ekologiska kor, KRAV sedan 1998, grannens ägg, honung från bikupor som slungats på gården och ekologisk grädde från Skånemejeriet, vårt mejeri.

Med bara äkta ingredienser och inga tillsatser så servar vi dig med glädje någon av de sorter som vi har varje dag i veckan.

Fakta om gården

Antal ha: 700

Här jobbar: 3-5 personer

Djur: 150 kor, 150 kvigor , 10 hästar, 6 hundar, 4 katter, kräftor

Produkter: Mjölk, kött, spannmål, skog, kräftor.Vi hyr ut maskiner och stugor och tillverkar glass utav gårdens ekologiska mjölk.

Ekologisk: sedan 1998

Besök? Jajamän

Praktikanter? Oh, ja från hela världen

Besök vår gård

Vi tar gärna emot besök! Med glädje guidar vi runt, visar och berättar allt efter ålder och erfarenhet. Ni ställer alla era frågor och ni får garanterat svar!

Vi lägger tillsammans upp en lämplig visning och guidning av gården som passar er!

Varmt välkommen att höra av dig!

Biogas

Vi har 2019 installerat en biogasanläggning som förser gården med el och värme. Biogas anläggningen drivs av kornas gödsel och producerar därmed grön energi året om! Vi får även en gödsel som är nästintill lukfri vilket innebär att vi kan sprida gödsel när det behövs och att vi kan göra det utan att grannar påverkas av doften. Detta är ett projekt som delvis finansieras genom landsbygdsprogrammet.

Maskinkörslor

Bobcat S70, redskap: 2 st Skopor , krokodilgrip, pallgafflar.

Metsjö växlarvagn, 2st 42 kubiks container, maskinflak, 2st 30 kubiks container. 1st 40 kubiksgrönmassa container med hydraulisk läm.

Hill 15 m3 Gödselvagn 12 m ramp, brandmunstycke når ca 30 m.

Vi utför även spräckning av sten, berg och betong med Simplex hör av dig för mer info på 0735331382.

Gården

Kanske skulle man hellre kalla det Björketorp Slott, för pampigare boningshus är det få bönder som kan skryta med.

Familjen Brunberg

Tandläkare, livsnjutare, motorentusiast, hästtok och lantmästaren själv.

Glass i stora lass

Med bara äkta ingridienser och inga tillsatser produceras glass av gårdens mjölk.

Gårdsbesök

Välkomna att boka in ett gårdsbesök hos oss och se en levande gård och riktiga bönder.

Öppettider

Mjölkbutik/Gårdsbutik (obemannad): 8.00-20.00 | Glasscafé: Stängt för säsongen